LISSA CLASSICA
Varhany v Lysé nad Labem

Třetí Lissa Classica vynesla varhanám 50 000 korun

LYSÁ NAD LABEM (28.5.2023) - Symbolickou tečku za hudebním festivalem Lissa Classica udělal dětský sbor Pueri Gaudentes a jejich benefiční koncert pro varhany. Návštěvníci, předplatitelé, partneři festivalu a organizátoři přispěli na opravu historicky cenných varhan v Lysé nad Labem celkem 50 tisíci korunami.

"Letošní rok se podařilo ve spolupráci se Středočeským krajem sbírku postrčit," uvedl na zahájení koncertu starosta Lysé nad Labem Karel Marek. "Přál bych si, aby za rok nebo za dva byly varhany součástí tohoto festivalu," dodal Marek.

Varhany v kostele Narození sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem pocházejí z dílny albrechtického varhanáře Josefa Prädigera, který je vestavěl do původní barokní skříně Josefa Sträussela z roku 1774. Jsou památkově chráněné a slouží jako referenční nástroj pro varhany z dob baroka. Jejich dřevěný mechanismus podlehl červotoči a z velké části již není funkční. První z částí varhan však již nahrazuje a renovuje autorizované Varhanářství Vorlíček.

Sbírka na obnovu varhan probíhá od roku 2015. Na jejich transparentní bankovní účet lidé přispěli bezmála milionem korun. Letos projekt záchrany a obnovy varhan získal příslib dotace Středočeského kraje ve výši 3 046 483 korun. Celková vysoutěžená cena opravy varhan činí 6 085 225 korun. Do kompletní částky na opravu varhanního stroje by tak měly zbývat přibližně dva miliony. Nově mohou lidé "adoptovat" jednotlivé píšťaly prostřednictvím: https://adopce-varhany-lysa.cz.

Letošní Polabský festival klasické hudby Lissa Classica přinesl celkem sedm koncertů, z nichž čtyři proběhly v Lysé nad Labem a po jednom v Milovicích, ve skanzenu v Přerově nad Labem a ve Volmanově vile v Čelákovicích. Základ tradice festivalu položil v roce 2021 lyský skladatel, dirigent a kytarista Lukáš Sommer. Patronem festivalu je houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Festival Lissa Classica podporuje projekt záchrany a rekonstrukce barokních varhan v Lysé již od svého založení. Loni činila celková částka příspěvku 31 550,- korun. Prostřednictvím benefičních koncertů a podpoře partnerů festivalu tak pomohla opravě varhan částkou přes 100 tisíc korun.

Letošní Lissa Classica proběhla pod záštitou hejtmanky Petry Peckové a za finanční podpory Středočeského kraje a měst Lysá nad Labem a Přerov nad Labem.